színek

 

Ezen az oldalon Sri Chinmoy: Colour Kingdom (Színek Királysága) című könyvéből válogattunk ki színeket és spirituális jelentésüket. A könyv 52 színt és annak jelentését mutatja be. Ebből válogattunk ki azokat amelyek a „Pantone Plus Formula Guide” színskálán beazonosíthatók voltak. Hogy a nyomaton milyen színárnyalat jelenik meg arra a festék színén kívül befolyással van a papír színe és hogy fényes vagy matt papírra nyomtatunk-e. Papír színén értsd a fehér árnyalatait (hideg fehér – enyhén kékes árnyalatú, meleg fehér -enyhén sárgás árnyalatú stb.) A színekhez megadott pantone színkód, a „Pantone Plus Formula Guide” papírjával egyező papíron adja a kívánt színt, ha a papírunk ettől eltér, akkor lehet egy másik színkódú festékkel adódik jobb színegyezés. A képernyőn a monitorunktól függően más-más szín jelenik meg, és általában jelentősen eltér attól, amit megszerentnénk jeleníteni. Amit tehát ezen a weblapon a monitorodon látsz csak közelít ahhoz a színhez amit a Colour Kingdom könyvben találsz, és ami a megadott tulajdonságot fejezi ki.

Ha koncentrálni, vagy meditálni akarsz valamelyik színre, ajánlatos lenne kinyomtatnod és a nyomatra koncentrálnod a képernyő helyett. A nyomtatást viszont egy olyan stúdióval kéne végeztetned, akik vállalni tudják hogy a pantone színnel egyező színt nyomtatnak. Az átlagos CMYK színrendszert használó nyomtatókkal (3 színből + fekete keverik ki a színt) ezek a  „direktszínek” nem nyomtathatók ki. (direkt színnek nevezik azokat a színeket, amelyek a három alapszínből -cián, sárga, pink- nem keverhető ki, még további segédszíneket kell használni az előállításukhoz.) Az itt meg nem mutatott, a Colour Kingdom könyvben található további színek olyan direkt színek, amik vagy nem találhatók a pantone színskálájában, vagy a könyv papírjának színe annyira megváltoztatta a színárnyalatát hogy jelentősen eltér a „Pantone Plus Formula Guide” (meleg fehér) papírján megjelenő színtől.

A négy nyelvű (angol, német, francia, olasz) Sri Chinmoy: Colour Kingdom kötetet a The Golden Shore GMBH Nürnberg adja ki, és megvásárolható az Amazon –on.

Szemelvények Sri Chinmoy Színek Királysága című könyvéből

A szín valami ami felvidítja és elbűvöli külső látásunkat.

A szín valami ami megvilágítja és megvilágosítja belső víziónkat.

A belső világban a szín ígéret. A külső világban a szín beteljesülés. A belső világban minden szín megtestesít egy ígéretet, és a külső világban minden szín megpróbálja teljesíteni ezt az ígéretet, ami az hogy feltétel nélkül kifejezze Istent.

Amikor a tudósok értelmezik a színeket, ők elsősorban a mentális síkról beszélnek, az intelektuális vagy ész (értelmi) erőt használják. De amikor egy kereső értelmezi a színeket ő látnok-vízióját, a belső szemét használja. Ezért az ő értelmezése teljesen különböző.

Sok ember van aki felületes és nem nagyon elmélyült. Őket a színek (ebben a könyvben) elbűvölik és érdekesnek fogják találni. De az elmélyült keresőt ezek a színek inspirálni energetizálni fogják, és segítenek neki hogy felismerje a Végtelent a végesben és a Halhatatlant a halandóban.

A színek különböző dolgokat fejeznek ki. Az ezüst színnek például különleges jelentősége van, amely mindegyik síkon alkalmazható. Az ezüst tisztaságot jelent. Ha ezt a színt látod meditáció alatt, tudnod kell hogy hatalmas fejlődést értél el életedben a tisztaság területén. Ha az ezüst színt látod, ez idő alatt érezned kell hogy értelmed tisztává vált, vitálisod tisztává vált, test-tudatod tisztává vált. Ugyan ez alkalmazható ha alkotásokban látod az ezüst színt.

Az ebben a könyvben leírt tulajdonságok a belső síkon, a pszhikai síkon társulnak ahhoz a bizonyos színhez. Ezeknek a színeknek lehet teljesen különböző tulajdonságai amikor a szín a fizikai síkon van.

Az őszinte kereső koncentrálhat és meditálhat ezekre a színekre, hogy előtérbe hozza azokat a tulajdonságokat amiket a színek megtestesítenek. Az a szín amelyik segít neked hogy előtérbe hozz egy tulajdonságot aminek még hílyán vagy lesz megfelő számodra hogy koncentrálj rá. Neked kell választanod. Amelyik szín a legnagyobb örömöt adja, vagy azonnali örömet ad, vagy amelyikhez vonzódást érzel lesz az amit természetesen választani fogsz. Ha magad elé helyezel néhány színt, és az egyik szín magához vonz mint a mágnes, az lesz a neked való szín, a te megvalósításodhoz és kinyilvánításodhoz.

Azért is koncentrálhatsz ezekre a színekre hogy kigyógyulj a tökéletlenségeidből. Nincs kötött szabály hogy melyik szín a legjobb erre. Ez teljesen a kereső fejlettségétől függ. Ahhoz hogy megpróbáld gyógyítani magad, azt a színt kéne választanod amelyikkel különleges érzésed van. Csak akkor lehet azonnali gyógyulás. Ha a megfelelő színt választod, attól a naptól kezdve kiegyensúlyozott életed lehet. De egy olyan színnek kell lennie amelyiket kedvelsz, ahhoz hogy hatásos gyógyszer legyen. Ha a jobban kedvelem a vöröset mint a kéket, akkor csak a vörös fog gyógyítani engem. De ha te a kéket kedveled, neked a kéket kell választanod, mert a te esetedben a kék fog gyógyítani. Az a szín amelyik belső örömet ad neked, válik a te gyógyszereddé, mert a belső öröm azonnal meg fog gyógyítani.

Ha például a kéket szereted, akkor nézz rá és koncentrálj rá. Vagy próbáld érezni hogy benned van, és te belenősz ebbe a színbe. Azonnal örömet fogsz kapni, és ez az öröm elveszi fájdalmad és minden tökéletlenséged. Az örömet (a belső világban) gyönyörnek nevezik. Amint gyönyöröd van, amint feltöltődsz gyönyörrel, minden tökéletlensége a külső természetednek, amely fájdalom és szenvedés formájában jelentkezik, eltűnik.

Mindennek van színe, legyen az fizikai tárgy, életenergia, vitális érzelem, egy gondolat vagy érzés. Mindennek Isten egész teremtésében színe van, megtestesít egy színt. Az emberi lénynek szintén van színe. Neki éppenséggel több is mint egy szín, met az ő belső lényeinek belső valóságainak is van színe.

A szín a tudatnak egy kifejezése vagy mondhatjuk bevonata. Ez a tudatnak egy külső ruhája, egy külső dísze. A tudat a belső világ, és a szín a szépségének a kifejezése.

Ha a színekről beszélünk, megkülönböztetünk fehéret, kéket, zöldet és így tovább. De tudnunk kell hogy minden árnyalata a színnek egy teljesen különböző dolog. A zenében 7 megkülönböztetett hangjegy van, de sokkal több mint 7 szín létezik.

Nagy különbség van az élénk és a halvány színek között. Ha ez egy halvány szín akkor a belső lény kap nagyobb örömet és gyönyört. Ha egy élénk szín akkor a külső érzékek, a külső lény kap több gyönyört. Minél halványab egy szín annál, több örömet nyer a belső létezés. Minél élénkebb egy szín, annál több több örömöt nyer a külső létezés.

Jónéhány szín van amelyik túl van az emberi érzékelés határán. Sok szín van amelynek még neve sincsen mert nem látható emberi érzékeinkkel. Csak a belső vízióddal, a harmadik szemeddel látod.

Általában amikor a fizikai síkon látunk valamit egy bizonyos jelentést tulajdonítunk a színének. A jelentést ami a spirituális síkon van valaminek, próbáljuk alkalmazni a fizikai síkon. Például a zöld mindíg reményt fejez ki, új élet, új energia. A kék spiritualitást jelent.

A kinyilvánítás terén a színnek lehet egy jelemtése az egyik síkon és egy másik síkon egy teljesen más jelentése. Minden egyes sík egy speciális jelentését testesíti meg a színnek. Például a fizikai síkon a vörös kifejezhet erőt. De a belső síkon teljesen átalakulhat és változhat a minősége. Ekkor kifejezhet örömet.

Hét magasabb és hét alacsonyabb világ van. Ahogy a színek átmennek ezeken a világokon, megváltozhatnak. A létezésük és valóságuk teljesen, teljesen megváltozhat ahogy a felsőbb síkokról leereszkednek az alsóbb síkokra. Ez nem feltétlenül szükségszerű, de sokszor megtörténik.

A belső világban, valami lehet sokkal szebb mint a külső világban, mert a belső világ a forrás. A forrásban a szépség virágzik. Itt nincs konfliktus ami rombolná a szépséget. A külső világban ha valami teremtve van, kritizálva lehet, féltékenység és irigység léphet belé. Külső szemünk azt mondja hogy ezek az erők nem ártottak neki, de ha a belső szemünkkel nézzük látjuk hogy ártottak. De a belső világban az a dolog teljesen friss, senki sem érintette meg. A belső szem nem szennyez be semmit, az teljes egység. A külső szemben van féltékenység és irigység. Ha valamire rossz gondolattal vagy nemtörekvő tudattal tekintünk, az hatással lesz arra a dologra. Ha törekvők vagyunk, törekvésünk emeli a szépségét és valóságát annak a dolognak amire ránézünk. Méltánylásunk növelni fogja erejét. Általánosságban mondhatjuk hogy a külső világban az elválasztottság érzésével nézünk, míg a belső világban az egység-fénnyel nézünk. Így természetesen amit a külső világban látunk, az különbözni fog attól amit a belső világban látunk.